OMEGA, Snoopy en Apollo 13

De speciale band tussen Snoopy en NASA dateert uit de jaren ’60, toen Charles M. Schulz cartoons begon te maken van het schattige hondje op de maan. Een instant succes zo bleek en toen NASA in 1968 op zoek ging naar een “gezicht” voor hun veiligheidsprogramma lag hun keuze voor de hand: niet alleen fungeerde de beagle als “waakhond” van de missies, door zijn immense populariteit stond hij ook voor succes én zorgde hij tegelijkertijd voor een lichte noot in gevaarlijke situaties. 

Het sympathieke stripfiguurtje groeide uit tot een held en deed NASA besluiten een prestigieuze prijs te creëren met als naam Snoopy en het was Charles M. Schulz zelf die de “Silver Snoopy Award” pin ontworpen heeft: onze beagle in astronautenpak met zijn beroemde wapperende Flying Ace sjaal! 

De Silver Snoopy Award wordt door de astronauten gegeven aan mensen of firma’s die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de bemande ruimtevluchtmissies, een ontzaglijke eer want slechts 1% van de verkiesbare kandidaten heeft sinds 1965 deze speciale prijs mogen ontvangen. 

OMEGA ontving op 5 oktober 1970 zijn prijs. Het was immers dankzij de excellentie van hun OMEGA Speedmaster Chronograaf dat de astronauten van Apollo 13 enkele maanden eerder na een ontploffing van de zuurstoftank in de capsule weer veilig op aarde geland zijn. 

De prijs werd uitgereikt door Thomas P. Stafford, astronaut en boordcommandant van de Apollo 13. Vanaf dat moment waren Snoopy en OMEGA onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de jaren en sterren heen!